KRILE ZA VSI4KI
KRILE ZA VSI4KI / dariknews
Тази събота и неделя – 15 и 16-ти септември на летището в Бохот ще се проведе 16-то издание на авиошоуто „Криле за всички“, което отново очаква самолети от цялата страна. За двата дни във въздушното пространство над летището ще полетят най-малко 25 самолета и длизо 20 мото-делта планера.
При самолетите основното присъствие на авио феста тази година ще бъде на „Стинг“, а при мото-делта планерите се очаква и гост от Силистра.
Това обявиха на пресконференция в пресклуба на БТА в Плевен традиционните организатори на атрактивното събитие Илиян Иванов – председател на авиосдружение „Криле“ – Плевен,  Антон Георгиев  –  пилот и управител на „Скай парк“- Плевен, и Иван Иванов, който е член на авиосдружение „Криле”
И тази година зрителите ще могат да наблюдават шоуто, както и да се повозят по техен избор на самолет или на мото-делта планер. Практиката до сега показва, че желаещите да се возят на летателните апарати са обикновено около и над 120 като възрастта на любопитните към миналата година варира между 2 и над 80 години. Интересен факт е, че в това отношение жените са най-активни, следвани от децата и мъжете, отбелязаха организаторите.
Зоната за полети е доста голяма и желаещите да полетят ще могат да видят от височина между 150 и 2400 метра гледката на каньоните на реките „Тученишка“ и „Чернелка, градовете Плевен, Ловеч и Летница, парк "Кайлъка". Времетраенето за полета е 10 минути.
Височината на полетите зависи от натовареността на въздушния трафик, както и от преценката на пилота, съобразно атмосферните условия. Самолетите летят със скорост между 150 и 200 км/ч, а скоростта на мото-делта планерите е около 60 км/ч., обясни Антон Георгиев.
Откриването на 16-то авошоу "Криле за всички" е на 14-ти септември - събота, а закриването е в 17:00 часа на 16-ти септември.