1000 лв дари ГЕРБ-Ловеч за църквата „Св. Марина в Баховица
1000 лв дари ГЕРБ-Ловеч за църквата „Св. Марина в Баховица / gerb.lovech

1000 лв. от субсидията си дари общинската организация на ГЕРБ в Ловеч на храма „Св. Марина" в близкото село Баховица. По волята на дарителя, парите са предназначени за новата камбана на светата обител. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ-Ловеч.

На 13 юли камбанен звън огласи селото преди празничната литургия по повод предстоящия храмов празник, която бе отслужена лично от Ловчанския митрополит Гавриил. Жителите на селото, дошли на архиерейската служба коментираха, че от 50 години тук не е служил митрополит.

На празничната служба присъстваха народният представител, избран от листата на ПП ГЕРБ, и общински ръководител Корнелия Маринова, общинският съветник Ценка Лазарова и административният секретар Валентина Недялкова, както и много богомолци.

Специални поздрави до лидера на ПП ГЕРБ Бойко Борисов изпрати дядо владика. Той за пореден път изрази благодарността си към него за средствата, отпуснати от партията - 600 000 лв, за новостроящия се храм в центъра на Ловеч.
„Св. Марина" посреща храмовия си празник на 17 юли с нова камбана, след като предишната бе открадната преди 4 години.

Храмът в Баховица има нелека история. Още през 30-те години на миналия век започва градежът му. Почти завършен строежът бил изоставен поради липса на средства. Светилището е осветено едва през 1971 г. от патриарх Максим.

В началото на 80-те години храмът по неясни причини бил затворен и превърнат в зърнен склад, започнал да се руши - пропаднал покривът, рухнала мазилката, изчезнали иконите и камбаната.

През 2003 г. с помощта на дарители жителите на Баховица започнали да възстановяват църквата, а първото богослужение след близо 40 години било отслужено на Въскресение Христово през 2008 г.