10 общини учредиха ВиК  Асоциация
10 общини учредиха ВиК Асоциация / Dariknews.bg
10 общини учредиха ВиК Асоциация
37037
10 общини учредиха ВиК Асоциация
  • 10 общини учредиха ВиК Асоциация

С пълно единодушие, държавата в лицето на областния управител Иван Новкиришки и кметовете на Плевен, Белене, Гулянци, Долна Митрополия, Долни Дъбник, Искър, Левски, Никопол, Пордим и Червен бряг учредиха Асоциация по ВиК.

Тя е 24-та такава структура в страната. Създава се по силата на Закона за водите, според който водните организации стават основен орган на управление и планиране развитието на водоснабдителните и канализационни системи. В нормативния документ се посочва, че цялата водна инфраструктура ще бъде собственост на държавата или общините. Според разпределението на гласовете, държавата ще държи 35% от капитала на новоучредената асоциация, а останалите 65%  се разпределят между общините в зависимост от броя на населението.

За община Плевен - са 31,07%, Белене - 2,62%, Гулянци - 3,49%, на Долна Митрополия процентите са 5,27%, на Долни Дъбник - 3,27%, Искър получава 1,9%, Левски - 5,42%, за Никопол са 2,85%, Пордим - 1,7% и за Червен бряг - 7,41%. Асоциацията няма да може да кандидатства по проекти, но тя ще упълномощава ВИКоператор. Той поема ангажиментите за кандидатстване, а асоциацията е орган, който ще го контролира и ще взема всички важни решения на обособената територия, поясни Иван Новкиришки. По време на заседанието, беше приет и бюджет на ВиК Асоциацията.