/ ThinkStock/Getty Images
Окръжен съд-Монтана осъди община Монтана по гражданско дело за непозволено увреждане да заплати на близките на мъж, починал при падане от повреден мост, собственост на община Монтана, сумата от 170 000 лева.

Съдът остави в ареста тримата обвинени за трафик на жени в страната и чужбина

Делото е образувано по искова молба на Р. Б. Я. - съпруга на А. К. Я. и А. А. Я и К. А. Я. - дъщери на починалия. На 3 април 2014 г. при преминаване по железен мост на улиците „В. Търново” и „Парта”. А. К. Я. подпрял колелото си на парапета, който бил счупен, и паднал в канала.

При падането мъжът ударил главата си в камък и получил счупване на черепа и вътрешен кръвоизлив. Той бил откаран в болница, но въпреки лечението, починал. Община Монтана е оспорила изцяло исковата претенция като недопустима и неоснователна.

Представителят на общината твърди, че исковете са подадени след изтичане на давностния срок и че общината не е собственик на съоръжението, а също така, че няма вина за произшествието, което е по вина на починалото лице.

След като изслуша свидетелите и се запозна с представените доказателства и експертизи, съдът отхвърли като неоснователно твърдението, че починалият е съпричинител на инцидента, а възражението за погасени по давност искови претенции прие за частично основателно.

Осъдиха на 1 година лишаване от свобода жената, причинила смъртта на велосипедист

Твърдението, че мостът, на който е станало произшествието е държавна собственост, бе отхвърлено като неоснователно, тъй като според законите за пътищата и водите мостът е пътно съоръжение - част от отводнителна система и е публична общинска собственост.

Преди злополуката при ремонт на пътното платно на бул. „Парта” багер е ударил парапета на моста и го счупил, но повредата не е била отстранена поради бездействие на община Монтана, нито пък на мястото е бил поставен предупредителен надпис, обяви съдът и прие за безспорно установена причинно следствената връзка между противоправните деяния на община Монтана и нанесените имуществени и неимуществени вреди на близките със смъртта на съпруга и бащата им.

Осъдителна присъда за пенсионер, причинил смърт по непредпазливост на приятел в дома му в гр. Мездра

ОС осъди община Монтана да плати 70 000 лева обезщетение на съпругата Р. Б. Я. и по 50 000 лева на двете му дъщери за претърпените от тях болки и страдания. Община Монтана трябва да плати и 456, 72 лева на Р. Б. Я. за имуществени вреди и възнаграждение от 5 156 лева за адвокат на ищците.

По сметка на ОС-Монтана, пък общината трябва да внесе 7200 лева държавна такса. Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд-София в двуседмичен срок.