/ iStock/Getty Images
Окръжна прокуратура-Монтана е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу мъж на 52 години, привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление - катастрофа със загинал пътник, съобщиха от обвинението.

През 2015 г., обвиняемият работел като таксиметров шофьор. На 28 септември 2015 г., мъжът бил нает за превозване на пътници от Враца за Белоградчик.

Около 15:00 часа управляваният от него автомобил се движел по път Е-79. Валял дъжд. При навлизане в продължителен завой колата поднесла наляво. Последвал силен удар в крайпътен скат, вследствие на което колата се завъртяла.

Шофьор на тролей на съд заради инцидент със загинал пътник в София

При произшествието тежко пострадал пътуващия на задната седалка пътник - 84-годишен мъж. Обвиняемият подал сигнал на телефон 112. Пострадалият бил транспортиран до болницата в Монтана. Въпреки оказаната му медицинска помощ, мъжът починал.

В хода на разследването на произшествието, е било установено, че в конкретната зона имало предупредителни пътни знаци за последователни опасни завои, концентрация на пътнотранспортни произшествия, както и за забранено движение със скорост по-висока от 60 км/ч. Според заключението на изготвената автотехническа експертиза, водачът на лекия автомобил навлязъл в завоя със скорост над 80 км/ч.

При дъждовни условия произшествието било непредотвратимо и неизбежно. Той е бил привлечен в качеството на обвиняем за предизвиканото от него пътнотранспортно произшествие.

От направена справка е видно, че са му налагани множество административни наказания за допуснати нарушения по Закона за движението на пътищата.