/ Община Монтана
Административният съд в Монтана потвърди решението на Общинската избирателна комисия в областния град, с което Златко Живков е обявен за кмет на община Монтана, въз основа на резултата от първия тур на местните избори на 29 октомври 2023 година.

Решението беше обжалвано от кандидатите Петър Петров от ПП „Възраждане“, който остана втори и Теменужка Цветкова от коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“. Жалбите се отнасяха за отчитането на гласовете в две избирателни секции в квартал „Кошарник“ в Монтана и в село Габровница. В мотивите си за потвърдения избор на Златко Живков за кмет на Монтана е записано, че откритите нарушения в двете споменати секции не водят до промяна в резултата от гласуването.

Съдията по делото Соня Камарашка допусна гледане на видеозаписите от броенето на бюлетините в няколко секционни избирателни комисии в община Монтана и ново броене в съда на бюлетините от секциите в квартал „Кошарник“ и в село Габровица. При това броене е установено, че за кандидата Златко Живков в Габровница са подадени 481 гласа, а не 489, както е отчетено в протокола на Секционната избирателна комисия. За кандидата Петър Петров са установени 16 действителни бюлетини, вместо отчетените 14.

Златко Живков печели изборите в Монтана

В квартал „Кошарник“ за Златко Живков са подадени 454, а не 463 гласа, както е отчетено, но това не променя резултата и факта, че на първия тур на местните избори Златко Живков е получил повече от половината от подадените гласове. За Живков на 29 октомври са гласували 11 701 избиратели, а половината от гласовете при тази избирателна активност е 8969 гласа, пише в решението на съда по делото.

Златко Живков е кмет на Монтана от 1999 година, като на последните местни избори спечели седми пореден мандат. Много от жителите на Монтана свързват с него положителните промени в града и общината през тези години.

Решението на Административния съд в Монтана може да се обжалва в седемдневен срок пред Върховния административен съд в София.
Цветомир Цветков/БТА