Окръжният съд в Ловеч остави в ареста 46-годишния Тони Петров, началник на Общинска служба "Земеделие" в Луковит, обвинен за взимане на подкупи.

Той бе задържан от служители на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" в хода на разследването на образувано от Окръжната прокуратура наказателно производство за корупционни престъпления.

Задържането му е станало в момент на взимане на сумата от 1600 лева от земеделски производител, стана известно в съдебната зала. Според прокуратурата това е поредната взета сума от миналата година насам за неправомерно изготвяне от него на писмени документи - споразумение за разпределяне на земеделски земи, които крупни земеделци обработват.

Заловиха началник на Общинска служба „Земеделие“ с подкуп в Ловешко (ВИДЕО)

Тази дейност трябва да се извършва от външна фирма след сключен договор. Според прокурор Валентин Вълков става въпрос за престъпление, тъй като на общинските служители е забранено да извършват такава дейност.

Той поиска най-тежката мярка за неотклонение и с мотив, че до момента са разпитани малка част от свидетелите и има опасност Тони Петров да повлияе на останалите, ако бъде пуснат от ареста, както и да бъдат укрити веществени доказателства.

"Софтуерът, с който съм изготвял тези споразумения, не е собственост на Министерството на земеделието“, каза в съдебната зала Тони Петров. По думите му софтуерът се закупува от земеделските производители и той в тяхно присъствие изготвя споразумението, тъй като "му имат доверие и познава земеделските площи".

След това му заплащат за услугата. "Който от ползвателите е поискал фактура, е получил. Те са били с ясното съзнание, че ще ми заплатят за услугата. Преди тези споразумения се правиха от общинските служители. Осъзнавам, че има конфликт на интереси", заяви още в съда Петров.

Тони Петров началник Общинска служба Земеделие Луковит
БТА

Адвокатът му Христо Нанков поиска от съда" домашен арест", като предостави и медицински епикризи на бащата и тъста на обвиняемия. Тони Петров каза още в съда, че се грижи за болните си роднини и малолетните си деца.

"Обичам си роднините и семейството и няма да ги изоставя. Не искам да ми лепват петното, че взимам подкупи. Не съм отказал да помогна, покажа и съдействам на никого. Това е било в тяхна услуга. Те са дошли да им направя услуга“, каза още обвиняемият.

Съдът прецени, че може да се направи обосновано предположение за съпричастност към престъплението, по което Петров е обвиняем и има реална опасност да извърши друго престъпление.

Затова го остави за постоянно в ареста. Мярката може да бъде обжалвана в тридневен срок пред Апелативния съд във Велико Търново.
 
Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Даниела Балабанова. БТА