Детското отделение на МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ в Ловеч е пълно с болни деца, като някои постъпват в тежко състояние. Регистрирани са и три случая на грип H1N1, заяви началникът на отделението д-р Добринка Стойчева.

По думите ѝ заболяемостта от грип и остри респираторни заболявания е най-вече сред малките деца, но и сред цели семейства.

Шефът на НЦЗПБ: Тази година ще имаме много сериозна грипна вълна

„И родителите са болни, и децата. Това са предимно вирусни инфекции, като при нас няма как да се изследва всяко едно дете точно какъв вирус е“, посочи лекарят.

От взетите десет проби от болни деца, изследвани в Националната референтна лаборатория, три са с доказан грип.

„Децата в които беше изолиран грипният вирус, бяха в тежко състояние, поддържат 4-5 дни много висока температура, която трудно се повлиява, с хрема, със затруднено дишане, отпадналост“, посочи д-р Стойчева. Тя допълни, че отделението е готово да посрещне още по-сериозна грипна вълна, ако се наложи.

Бургас от днес е в грипна епидемия, във Варна решават дали да ги последват

Д-р Стойчева поясни, че вирусната инфекция протича при по-малките деца в кърмаческа възраст обикновено 6-7 дни. „При всяко дете е индивидуално в зависимост от имунитета. Някои деца по-лесно се повлияват и се оправят за 4-5 дни. При други боледуването е по–продължително - с температура, обезводняване, при което се налага реанимация“, обясни д-р Добринка Стойчева.

Тя каза още, че отделението е осигурено с необходимите медикаменти за лечението на болните деца.
Даниела Балабанова/БТА