Затягат контрола върху посещението на децата в училище в Кърджалийско
Затягат контрола върху посещението на децата в училище в Кърджалийско / netinfo

183 ученика от 22 училища в област Кърджали са извършили повече от 5 отсъствия през ноември. За сравнение в Регионалната дирекция „Социално подпомагане" през септември са подадени справки едва за 5 ученика с над 5 неизвинени отсъствия за месеца, а за цялата учебна 2010/2011 година те са 159. Данните оповести на пресконференция областния управител Иванка Таушанова след проведения Областен съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси, който одобри Действен механизъм за прилагане на интегриран подход към учениците в риск и тяхното задържане в училище.

Констатациите са направени след съвместна проверка на областни експерти и специалисти от регионалния образователен инспекторат и Регионалната дирекция „Социално подпомагане", целяща да установи посещаемостта на учебните занятия. Тя е предизвикана от апела на социалния министър Тотю Младенов за стриктно спазване на Закона за социалните помощи на семействата и децата. Таушанова припомни санкциониращата мярка в него, а именно, че на ученици с повече от 5 неизвинени отсъствия им се отнемат социалните помощи. Отговорността за редовното посещение на децата в училище е както на училищните ръководства и на педагозите, така и на семействата, категорична беше областната управителка.    

Тя формулира целта на действения механизъм за прилагане на интегриран подход към учениците в риск и тяхното задържане в училище, а тя е да се вземат комплексни, а не частични мерки, да се постигне синхрон между институциите, ангажирани с проблема и да се сведе до минимум броят на отпадналите и необхванатите ученици до 16-годишна възраст.  Според Таушанова към момента няма пълна информация за децата, които не учат, и че училищните директори не подават коректно справки за отпадналите и отсъстващи ученици, за да се възползват от делегираните бюджети.