Ути и Индиана по следите на вкусотии и паметници в Албания и Черна гора
Ути и Индиана по следите на вкусотии и паметници в Албания и Черна гора / netinfo

Кулинарно-археологическият тандем Ути Бъчваров и проф. Николай Овчаров предприемат експедиция из екзотичните кулинарни адреси и паметници с хилядолетна история в земите на Албания и Черна гора. Началото на петдневния воаяж бе поставено днес на върха на Перперикон, където българският Индиана Джоунс бе поканил водещият на „Бързо, лесно вкусно" да дегустира турските деликатеси, приготвени от местни хора, участници в разкопките на скалния град през тази година. Къпана баница, мантъ /прецедено кисело мляко с юфка и  чесън/, баклавата, сърмички, кулак сармъ - това бяха кулинарните експонати, които беше подредил за Ути, свои колеги и журналисти професор Овчаров. Тостът за рождения ден на археолога /19 юли/ и за малката му дъщеря /20 юли/ бе вдигнат с мастика „Узо" от остров Лесбос и бяло вино от остров Крит.

Ути, който за първи път стъпва на Перперикон, беше особено впечатлен от мащабността на археологическия паметник, акропола, базиликите и особено /както можеше да се и очаква/ от скалния котлон, който екипът на професор Овчаров откри през миналия археологически сезон в източната част на платото. Не по малко впечатлен остана майсторът на манджите от сърмичките, като не пропусна да отбележи, че са правени от стара тракийска рецепта, според която не била важна големината, а бройката им. И още една древна рецепта измисли и демонстрира на часа Ути: Измиваш си хубаво ръцете и сядаш на масата в очакване на вкусотиите. Помолен все пак да направи нещо, той сдроби салата от домати и краставици от типа „джаста-праста", както сам се изрази, а за обелването на краставиците му помагаше професор Овчаров.