/ Павел Тенчев
"Театър „Димитър Димов” в Кърджали е поканен да стане член на Европейската асоциация за театър /ЕАТ/", съобщи директорът на културната институция Гълъб Бочуков.

Инвеститори от Дания проявиха интерес към Кърджали

„Най-вероятно през есента, преди самото ни включване като член в ЕАТ, президентът на организацията Серж Рангони ще гостува в Кърджали, за да се запознае с базата, с нашия град, с колегите", поясни директорът на Театрално-музикалния център.

По думите му, поканата е дошла след като президента на организацията Серж Рангони е гледал танцовия спектакъл „Ах, Тамара” при гостуването на кърджалийския театър на сцената на театър „Българска армия” в столицата.

НСИ: С 67% са се увеличили преките чуждестранни инвестиции за година в област Кърджали

Бочуков поясни, че в началото на юни предстои форум на Асоциацията, който ще се проведе в Дрезден и на който ще бъдат обсъдени конкретните параметри на членството. Според Бочуков интересът към кърджалийския театър е голям, а това е защото той разполага с три състава - драматичен, куклен и музикален „Кадрие Лятифова”, където се изнасят и представления на турски език.  

„Надяваме се да получим подкрепата на ръководството на Община Кърджали, да обединим усилията си, защото най-вероятно ще ни се случи да посрещнем представителите на европейските театри тук. Всеки от членовете на асоциацията е домакин на някоя от рутинните срещи, където се обсъждат тенденциите в съвременния театър”, допълни Бочуков.