Председателят на РИК Кърджали Петър Захариев
Председателят на РИК Кърджали Петър Захариев / Павел Тенчев
Изборите в 9-ти Кърджалийски избирателен район започнаха с малко закъснение. По данни на РИК към 8.30 часа, от всичките 508 секционни избирателни комисии работа са започнали 451. Към този час все още няма информация за началото на изборния ден от Момчилград, съобщи председателят на РИГ Петър Захариев.
В 66 секции ще се проведе машинно гласуване. В две от тях се е появил технически проблем с машината. Според Захариев при такива ситуации хората може да гласуват по традиционния начин, с хартиена бюлетина. 
20 от секционните избирателни комисии са пригодени за хора с увреждания – 11 в Кърджали, 4 в Кирково и по една в останалите общини на Кърджалийска област. Отделно от тях броят на подвижните избирателни секции за хора с увреждания е 15.
Право да упражнят своя глас за избор на членове на Европейски парламент по избирателни списъци са 149 602.
В ОД на МВР-Кърджали е създаден оперативен щаб за управление на силите и средствата за опазване на обществения ред и сигурността в изборния ден. Общо 453-ма служители на МВР – полицаи, пожарникари, гранични полицаи и жандармеристи, поемат охраната на секциите в областта от 15 часа на 25 май и приключват работата си след  обявяване края на изборния ден и транспортирането и предаването на изборните книжа в РИК.
От МВР напомнят, че в секциите за гласуване не се допускат въоръжени лица, в нетрезво или неадекватно състояние.