Стартира набирането на проекти в конкурса “За чиста околна среда”
Стартира набирането на проекти в конкурса “За чиста околна среда” / netinfo
Стартира конкурса за набирането на проекти в рамките на национална кампания „За чиста околна среда”. Темата на настоящата сесия е „Почистване на населените места и облагородяване на почистените терени”. Средствата за финансиране на проектите се отпускат от Предприятието за управление на дейности по опазване на околната среда към Министерството на околната среда и водите.

Със свои проектопредложения могат да кандидатстват всички общини и кметства, както и училища, детски градини, читалища и неправителствени организации. Дейностите, за които ще се отпускат средства са: почистване на замърсени площи, включително и зелени такива, междублокови пространства, дерета, корита на реки, нерегламентирани сметища и други. Може да се кандидатства и за средства за облагородяване на почистените терени, чрез озеленяване и поставяне на пейки и кошчета за битови отпадъци.

ПУДООС ще финансира проекти на общини и кметства със средства в размер на 10000 лева, а за училища, детски градини, читалища и неправителствени организации до 3000 лева.

Крайният срок за подаване на готовите проектопредложения е 25 април. Важно условие в тазгодишният конкурс е кандидатстващата институция или организация към датата на обявяване на конкурса да не е получавала средства от финансиращия орган за предлагания проект или за част от него. Към пълния комплект от документи подавани в Предприятието трябва да има и издадено становище от съответната регионална екоинспекция в подкрепа на проекта.

Резултатите от конкурса ще бъдат обявени до 14 май на страницата на МОСВ www.moew.government.bg в интернет. Там и на страницата на РИОСВ – Хасково на адрес www.riosv-hs.org може да бъде намерена подробна информация за условията на конкурса «За чиста околна среда».

През миналата година приключи изпълнението на проектите получили финансиране в по националната кампания в края на 2006 година. Тогава по 5000 лева получиха общините Ардино и Кърджали. СОУ „Отец Паисий” в Кърджали получи 2000 лева за реализиране на дейностите по изготвен проект.