Шефът на местния парламент в Кърджали подаде  оставка след решение на ДПС-централата
Шефът на местния парламент в Кърджали подаде оставка след решение на ДПС-централата / netinfo

„Подавам оставка, защото съм партиец от 20 години и знам, че когато има решение на висшия орган, аз го изпълнявам", заяви председателят на Общинския съвет в Кърджали Ниязи Шакир по време на второто за него заседание на местния парламент, което се проведе днес. Така реално бе изпълнено решение на централата на ДПС и лично на лидера му Ахмед Доган в Кърджали да се постигне баланс в законодателния орган.

След тайно гласуване и на балотаж, с 21 гласа „за" в 41-местния местен парламент, за негов председател бе избран общинският съветник от ДПС, бившият заместник-министър на вътрешните работи в правителството на тройната коалиция Раиф Мустафа. При първото гласуване той не можа да събере 50 плюс 1 от гласовете на общинските съветници като за него гласуваха 19 от тях. Другият претендент за шефското място от ПП „ГЕРБ" Илия Илиев събра 9 гласа в своя подкрепа. Повторното гласуване отчете още 2 недействителни бюлетини от общо 32 гласували общински съветници, тъй като групата на социалистите не участва във вота, изразявайки в декларация своята ясна опозиционна позиция и отказа си от председателско и зам.-председателско място в законодателния орган.

Ще търся баланса, а той може да се постигне при едно пълно съгласие не само от страна на председателя на общинския съвет, но и на кмета на общината. Затова очаквам и съм уверен, че баланс ще има, каза Раиф Мустафа след избирането си пред журналисти. А пред общинските съветници той обеща да съдейства на кмета на общината при „качествената реализация на всички идеи, допринасящи за развитието на района".

Рокадата отнасяща председателското място в местния парламент в Кърджали е продиктувана от вътрешните противоречия в ДПС, където от близо 3 месеца враждуват лагерите на кмета Хасан Азис и на Раиф Мустафа. Бившият зам.-министър на вътрешните работи беше предложен за общински шеф от Централния съвет на ДПС, но местната организация на движението не се съобрази с това.