С триизмерни водни изображения ще презентират Перперикон и Татул
С триизмерни водни изображения ще презентират Перперикон и Татул / netinfo

Областната администрация в Кърджали е на път да закупи хелиодисплей - уникално устройство за презентиране, чрез което образите се проектират във въздуха и се възпроизвеждат с изображение с 2,5 метра диагонал. Единствения консуматив за хелиодисплея е вода, а образите се прожектират под формата на много ситна мъгла в триизмерна форма.

По думите на експерта в областната администрация Сабина Сюлюкчиева уникалното устройство е първото по рода си в страните от Източна Европа. Другото му качество е, че то по никакъв начин не уврежда природата. Устройството дава възможност по един изключително реалистичен и атрактивен начин да се представят културно-историческите обекти в област Кърджали като Перперикон и Татул например, на различни туристически изложения, форуми и панаири, каза Сюлюкчиева.

Хелиодисплеят, с който ще се сдобие областната администрация в Кърджали, е част от реализирането на проект, наречен „Съвместна туристическа инициатива за съхраняване на културно-историческото наследство", осъществяван по Програма за европейско териториално сътрудничество „Гърция-България 2007-2013", каза областният управител на Кърджали Иванка Таушанова. Основен изпълнител на проекта е периферия Източна Македония и Тракия, а партньори са областните администрации в Кърджали и Хасково. Общата стойност на бюджета по проекта е 1 859 000 евро, като предвиденият бюджет за областната администрация в Кърджали е в размер на 240 550 евро.