Пускат европейски сомчета в язовир “Кърджали”
Пускат европейски сомчета в язовир “Кърджали” / netinfo

Териториалното звено на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ пусна 5250 европейски сомчета в язовир "Кърджали" и 750 в язовир "Охлювец". Рибките, тежащи от 3 до 5 грама бяха докарани от Русе в 8 найлонови чувала. Европейският сом е сладководна риба, чието тяло е без люспи, на дължина е възможно да стигне до 5 метра, и тегло до 300 кг. В Източните Родопи се среща в язовирите "Студен кладенец", "Кърджали" и "Ивайловград".

Това няма да е последното зарибяване за тази година, каза началникът на звеното инж. Рушен Фейзула. Предвижда се следващите да бъдат с толстолоб, шаран и бял амур.

Сомчетата бяха метнати във водата в района на садковото стопанство. Не случайно е избрано това място, освен че е удобно, там има постоянно храна.

Пускат европейски сомчета в язовир Кърджали
netinfo
През последните години риболовът в язовир "Охлювец" е разрешен през забранителния период. Рибните запаси трябва да се възстановят, за да не роптаят въдичарите.

Наскоро Териториалното звено пусна 10 000 бройки руска есетра в язовир "Кърджали", предоставени безвъзмездно от садковото стопанство "Есетра комерс". Волята на дарителя е била е да се пуснат точно в този водоем.