/ netinfo
Началото на кампанията за събиране на местните данъци и такси, в това число и тези за моторни превозни средства, при които има промени в данъчните ставки, ще започне в началото на март. Това съобщи заместник-кметът на община Кърджали Тунджай Шюкрю. 

Решението за промяна на ставките на данъците за превозните средства бе взето на последното заседание на Общинския съвет във връзка с приетата в Закона за корпоративното подоходно облагане нова формула за определяне на данъците.

Според промените, с близо 17 процента от регистрираните в Община Кърджали леки автомобили от тази година ще плащат с 40 процента по-висок данък, заради отпадането на ползваната до сега отстъпка за наличие на катализатор, каза Тюнджай Шюкрю.

По думите му, в новата формула за определяне на данъка върху превозните средства са заложени мощността на автомобила, годината на производство и екологичния стандарт.

Най-осезаема промяна в увеличението на налога ще усетят собствениците на 7 684 леки автомобила, от 25 533 регистрирани в общината. Притежателите на 2 987 по-нови автомобили, с екологичен стандарт от Евро 4 нагоре, пък ще плащат осезаемо по-малко за колите си.

Съгласно новата формула, промени ще има в данъка на почти всички автомобили, но те ще бъдат незначителни, обясни Тунджай Шюкрю. Той допълни, че в общината най-голям е броят на автомобилите до 110 kW - 8 118, а най-малък на колите с мощност до 74 kW - 7 183.