/ Павел Тенчев
През 2020 година започва изграждането на околовръстния път на Кърджали, обяви в Кърджали зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който участва заедно с председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в дискусия на тема „Европа в нашия дом“.

Цялостен ремонт на улица за 700 000 лева стартира в Кърджали

По думите на Нанко,в през тази година ще вървят  отчуждителните процедури и ще бъде обявена обществена поръчка за инженеринг на участък от обходния път на Кърджали. Заместник-министърът определи околовръстния път на Кърджали като най-мащабния проект в областта не само заради размера на инвестицията, която ще е над 140 млн. лв., но и заради големия си обществен ефект.

Инвеститори от Дания проявиха интерес към Кърджали

„Околовръстният път ще изведе тежкия автомобилен трафик от града, което ще подобри чистотата на въздуха и ще намали шума, защото през летните месеци през Кърджали минават по 10 хил. автомобила на денонощие. Ще се съкрати значително и пътуването до Гърция”, коментира зам.-министър Нанков.

Той обясни, че 15-километровото трасе ще бъде разделено на три отсечки. „Строителството ще започне от третия участък като приоритетен. Проектът предвижда изграждане на сложно инженерно съоръжение с 5 виадукта, естакада, мост над р. Арда с дължина около 1050 м, надлези и подлези при пресичания с жп линия и републикански, общински и селскостопански пътища”, каза още заместник-министъра.