Финални моменти от миналогодишния 17-километров плувен маратон по яз. "Кърджали".
Финални моменти от миналогодишния 17-километров плувен маратон по яз. "Кърджали". / netinfo
Плувен маратон по язовирите на Кърджали организират за четвърта поредна година Клуба по водна топка „Арда 2008” със съдействието на община Кърджали. Той ще се проведе на 19 август под егидата на кмета инж. Хасан Азис, съобщи старши треньорът на клуба Иван Кръстев и уточни, че този път ще се плува на яз. „Студен кладенец”, за разлика от предишните му издания, които се случваха на яз. „Кърджали”.
По думите му другото различно е, че е намалена дължината на водното трасе, през което трябва да преминат маратонците, от 17 на 10 километра.
„И през тази година каузата ни е да популяризираме водната топка като спорт, както и най-после да бъде завършен ремонта на закрития плувен басейн в Кърджали, за да може нашите състезатели да тренират целогодишно”, каза още Иван Кръстев.
  Според него взети са всички мерки за сигурност по 10-километровото трасе, което започва от водите на язовир „Студен кладенец” до село Широко поле, а финалът е до параклиса на село Дарец край изкуственото езеро. Маратонците ще бъдат съпровождани от спасителни и лекарски екипи в 4 лодки.
„От съображения за сигурност през тази година няма да се допускат деца за участие в плувния маратон, тъй като през миналата година се записаха и много желаещи – 38 на брой, но по трасето повечето от тях са отказаха”, коментира старши треньорът. Той допълни, че през тазигодишното издание участниците ще са около 10 човека, като сред тях има и от други градове на страната– Варна, Пловдив и др.