Няма заболели от морбили в Кърджалийско
Няма заболели от морбили в Кърджалийско / netinfo

В област Кърджали не са регистрирани заболявания от морбили за 2009 г. и до 15. 01. 2010г, съобщиха от РИОКОЗ.
По данни на Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ) към 31 декември 2009г. започналата през април епидемия от морбили обхвана 12 области на страната, като общият брой на заболелите достигна 2249, (заболяемост 29,6 на 100 000 население). През годината бяха регистрирани 7 смъртни случая. Касае се за деца от малцинствен произход, две от Бургаска и 5 от Сливенска област, на възраст 3 мес, 4 мес, 1 г. 9 мес, 7 г., 8 г., 11 г., 16 г., всички с усложнение от пневмония и/или енцефалит. Две от децата не са имунизирани поради ненавършена имунизационна възраст, три имат данни за 1 прием комбинирана ваксина според възрастта, две нямат данни за проведени имунизации.
От началото на 2010 г. към настоящата седмица общият брой на случаите с морбили е 574. Регистрираните случаи по области са: Бургас (56), Варна (97), Враца (1), Добрич (28), Монтана (13), Плевен (2), Пловдив (10), Разград (9), Русе (39), Силистра (8), Сливен (220), Стара Загора (9), Хасково (6), Шумен (1) и Ямбол (75).
Дребната шарка (Морбили) е остро инфекциозно заболяване, което се причинява от вирус /Measles virus/ и протича с обща интоксикация, възпаление на лигавицата на ГДП, характерен макуло-папулозен обрив по кожата.
Предаването на заразата от човек на човек се извършва по въздушно-капков механизъм. Заболелият от морбили е заразителен през катаралния и еруптивен стадий /4-5 дни преди обрива и 4-5 дни след това/. В редки случаи могат да се наблюдават и атипично протичащи форми на заболяването-morbilli mitigate или sine exanthemante, които също са заразителни.Заболяването протича в 3 стадия. Във връзка с епидемичната обстановка в страната по отношение на регистрирани заболявания от морбили и необходимостта от незабавно изпълнение на противоепидемични мерки с цел ограничаване разпространението на заболяването, епидемиолозите от РИОКОЗ предоставиха на общопрактикуващите лекари и медицинските специалисти методическа помощ.