Нова електронна услуга за подаване на Интрастат-декларации по Интернет ще бъде внедрена в НАП
Нова електронна услуга за подаване на Интрастат-декларации по Интернет ще бъде внедрена в НАП / netinfo

Ново софтуерно приложение за подаване на Интрастат-декларации по електронен път ще бъде внедрено в Националната агенция за приходите (НАП) до края на януари 2008 г. То значително ще облекчи търговците, които са длъжни да подават такива декларации към НАП. След внедряването на софтуерното приложение Интрастат-операторите ще могат да правят текущи записвания през месеца в дневниците си за изпращания на стоки в ЕС и пристигания на стоки от ЕС, както и ще е възможно автоматично обобщаване на информацията и подаването й към агенцията.

Изграждането и внедряването на Интрастат-приложението се финансира по европейската програма ФАР (“EuropeAid/122505/D/SER/BG: Развитие на компютърни средства и експериментално прилагане на системата ИНТРАСТРАТ в България). За изпълнител е избрана гръцката компания European Dynamics S.A. Стойността на целия проект е в размер на 745800 евро. Общата му цел е изпълнението на задълженията на НАП за внедряване и прилагане на системата Интрастат, която управлява събирането на данни за вътрешно общностна търговия със стоки в съответствие с европейското законодателство и българската нормативна уредба.

Информационната система се състои от четири различни модула и уеб-базирани технологии във връзка с изготвянето и подаването на Интрастат-декларации. Това включва описание и проектиране на приложенията за локална работа при самия търговец или централизирано в НАП, програмиране на софтуера, инсталиране на приложенията и обучение на Интрастат оператори.

Като част от проекта от началото на януари започват 28 срещи с Интрастат-операторите в областните градове в страната. Целта им е търговците да бъдат запознати с измененията в нормативната уредба и с новата система и да видят как работи тя в реални условия.

Интрастат е система за събиране на данни за търговия със стоки на ЕС. Задължени да подават декларации по система Интрастат (Интрастат оператори) са търговци, регистрирани по Закона за данък върху добавената стойност, които извършват вътрешно общностна търговия със стоки в годишни обеми в стойности в лева над определени прагове за деклариране. Праговете се определят по отделно за всеки от двата търговски потока — „изпращания” и „пристигания”. Прагът за деклариране на „изпращания” за 2008 г. е 300 000 лв., а за „пристигания” - 150 000 лв. Интрастат-декларациите се подават ежемесечно пред Националната агенция за приходите.