/ Dariknews.bg, архив
Към 10:00 часа днес нивото на яз. „Кърджали“ е било на 9 см от преливния ръб, на „Студен кладенец“ – на около 40 см, и двата язовира от каскада Арда са под денонощно наблюдение, съобщи областният управител Никола Чанев.

Язовир „Кърджали” не прелива, няма риск за населението и инфраструктурата

По думите му, лек спад има и в равнището на питейния язовир „Боровица“. Информация за оперативния воден баланс се подава на всеки два часа. Основание за тревога няма, категоричен е Чанев. Според него, големите водохранилища разполагат с необходимия свободен обем, не се налага отваряне на преливни клапи, в момента не работят и турбините на ВЕЦ-овете.

Жълт код за валежи от дъжд и сняг е обявен за днес в област Кърджали. През последното денонощие са измерени между 3 и 10 л/кв.м  дъжд в осемте пункта на територията на областта.

Язовир „Кърджали“ е започнал да прелива

По данни на Областно пътно управление-Кърджали, пътната обстановка е нормална при зимни условия. Затворени пътища и ограничения за движение няма.По всички направления е изпратена пътно почистваща техника.

По данни на НИМХ, речните нива в басейна на Арда и основните й притоци Върбица и Крумовица ще се задържат високи и през следващите няколко дни. В нощта срещу петък се очакват валежи от сняг в по-голямата част от Южна България.