Наши деца възпяват Родопите в Приморско
Наши деца възпяват Родопите в Приморско / netinfo
За втора поредна година българското черноморие ще посрещне гласа на Родопите. В дните от 9-ти до 12-ти септември близо 500 деца ще вземат участие в Детски и младежки фестивал „Орфей пее с морето”. На сцената на хотел „Хелиос”, в Международен младежки център Приморско, самодейни състави от Родопския регион и други региони на страната ще покажат изворното народно творчество и обработения фолклор на България. Област Кърджали ще се представи със самодейни състави от 4 общини – Кърджали, Момчилгард, Джебел и Кирково.

Мотото на фестивала е „Повярвай в таланта си и в България”, а целта е да бъдат стимулирани подрастващите към издирване, съхраняване и популяризиране на фолклора, да подпомага развитието на художествено-творческата им дейност и да възпитава любов към националните история, бит и традиции.

„Орфей пее с морето” няма състезателен характер и в него участват индивидуални изпълнители, певчески, танцови и инструментални групи, изпълняващи традиционен български фолклор.

Проявата ще бъде открита от ансамбли и групи на Национално училище за фолклорни изкуства /НУФИ/ „Широка лъка” и ще се закрие с галаконцерт от изпълнения на участвалите групи. Отбрано жури ще анализира изпълненията на децата.

Организатори на Детски и младежки фестивал „Орфей пее с морето” са ПГА-тур, НУФИ „Широка лъка”, НУФИ „Котел” и културен дом „Арсенал” – Казанлък.

ГРУПИ:

Област Кърджали: СОУ”П. Р. Славейков” Кърджали; с.Аврен; с.Малък Девисил; с.Егрек; ОДК Крумовград; с.Припек; ОДК Момчилгард; с.Бенковски; с.Дрангово.

Област Смолян: Широка лъка;с.Баните; с.Оряховец; с.Вишнево; Девин; Борино; Доспат.

Състави от други региони на България: Котел; Катуница; Болярци; „Арсенал” Казанлък; Дорково – Велинград; Павел Баня.

Специално участие: състав от с.Твърдица – Молдова.