Министър Нанков: с въвеждането на ТОЛ-системата решаваме проблема с недофинансирането на пътищата.
Министър Нанков: с въвеждането на ТОЛ-системата решаваме проблема с недофинансирането на пътищата. / Павел Тенчев
Близо 1000 километра от републикански пътища от общо 8000 хиляди в лошо състояние ще бъдат рехабилитирани през тази година, а от догодина, когато влезе в действие ТОЛ-системата, ще бъдат рахабилитарани и 2000 километра. Това заяви по време на церемонията по първа копка на рехабилитирането на 32-километровата отсечка по пътя Момчилград – Крумовград – Ивайловград министърът на регионалното развитие Николай Нанков.
Началото на строителните работи беше дадено със символична първа копка, на която присъстваха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, инж. Дончо Атанасов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, депутати и кметове от региона.
 „Това са пътищата които не са ремонтирани по 40-50 години. А с въвеждането на ТОЛ-системата ще им бъде извършена пълна рехабилитация, без кърпежи като досега, и това ще става на 10 години веднъж както е по европейски стандарти”, каза Нанков.  И отбеляза, че над 21 млн. лв. ще се инвестират в ремонта на 32 км от път II-59 Момчилград - Крумовград – Ивайловград. Проектът се съфинансира със средства от Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция – България 2014-2020 г. и националния бюджет.
По думите на Нанков през първата година от въвеждането на ТОЛ-системата според анализ на Световната банка ще бъдат генерирани около 600 милиона лева, а от втората вече над един милиард.