Министър Цветанов не казал истината за проверката на водното огледало
Министър Цветанов не казал истината за проверката на водното огледало / netinfo

В разпространено отворено писмо до медиите бившият директор на ОД на МВР в Кърджали Стефан Ангелов, вече пенсионер, изнася факти около проверката, която е извършена на строителството на водното огледало. Това беше и мотивът на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов да го отстрани от поста му преди повече от месец.
Данните недвусмислено потвърждават, че извършената от нас проверка е дала резултат. Тя бе предоставeна на министър Цветанов, но той я премълча, казва Стефан Ангелов. "Поради опитите да се заблуди общественото мнение си позволявам да внеса яснота. Строителството на водното огледало има два етапа. При първият започнат от  консорциум "Хидровиатехстрой" ООД е констатирана щета в размер на 357 236,43 лв.
Вторият етап започва през 2007 г. Изпълнител е  Обединение "Арда-Кърджали". Констатирано, е че на няколко пъти е оскъпено хидротехническото оборудване. Фирми са  взели от две места пари за почистването на коритото на Арда. Сумата е в размер на милиони.Това се проверява в хода на разследването", твърди Ангелов. Според него на фирма неправомерно са били заприходени 10 729 152 млн. лв. с ДДС за земи, попадащи в корекцията и сервитута на Арда, които тя очаквала да получи.
Изразявам искреното си възмущение от опитите да бъдат манипулирани резултатите от проверката на Водното огледало в Кърджали, извършена от областната дирекция на МВР под мое ръководство, казва още Стефан Ангелов. Според него разпространените твърдения в медиите, че проверката е извършена в София не отговарят на истината. В интервю народната представителка Цвета Караянчева повторила твърденията на министър Цветанов, че проверката била извършена в столицата, а не в Кърджали. Смущаващо е, че се изнасят факти от кухнята, които не трябва да стават достояние на политиците, преди по тях да са се произнесли магистратите, казва в писмото си още бившия директор на ОД на МВР в Кърджали.