Максим Минчев подари на Дарик радио една от най-ярките звезди на небето
Максим Минчев подари на Дарик радио една от най-ярките звезди на небето / netinfo

Генералният директор на БТА Максим Минчев връчи на Радосвет Радев, изпълнителен директор на Дарик радио, специален сертификат за регистрирането на звезда с името "Дарик". Подаръкът от БТА е по случай 15-годишнината на радиото.

От 21 януари 2008 г. звездата вече е вписана в международния регистър на небесните тела.

Една от най-ярките звезди на небето е в съзвездието Цефей и се намира на около 3000 светлинни години от Земята. Преди да бъде наречена на "Дарик", името й е било HR 285 Cephei. "Двете големи национални медии - БТА и Дарик радио - работят прекрасно в много проекти, защитаваме заедно значими национални каузи", каза при връчването на сертификата и звездната карта Максим Минчев.

Изпълнителният директор на Дарик радио Радосвет Радев отбеляза признателността си за уникалния жест и открои доброто и ползотворно сътрудничество между двете медии, дължащо се по думите му на личностите и екипите в тях. 

Цефей е околополюсно съзвездие и е видимо през цялата година в северното небесно полукълбо. Заобиколено е от съзвездията Касиопея, Лебед, Дракон и Малката мечка. Цефей изобразява едноименния цар Цефей от древногръцката митология. То е едно от 88-те съвременни съзвездия, а също така е и едно от 48-те съзвездия, описани от Птолемей.

В ясна нощ с Цефей могат да се видят с просто око около 60 звезди, но само 8 от тях са по-ярки от четвърта звездна величина. Те образуват характерната геометрична фигура на това съзвездие: неправилен четириъгълник, над горната страна на който е един триъгълник.

В старинните звездни карти Цефей е нарисуван облечен в царска мантия, държащ в лявата си ръка скиптър. На главата му е царска корона, на която блести с червена светлина знаменитата звезда Делта от Цефей.