В празничното шествие по повод Деня на Кърджали се включиха кметът Хасан Азис, председателят на парламента Цвета Караянчева, председателят на Общинския съвет Раиф Мустафа.
В празничното шествие по повод Деня на Кърджали се включиха кметът Хасан Азис, председателят на парламента Цвета Караянчева, председателят на Общинския съвет Раиф Мустафа. / Павел Тенчев
Днес Кърджали отбелязва 106 години от освобождението си. В честванията участва председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, народните представители Адлен Шефкет и Александър Симов.
Празничното шествие от представителни групи на училищата в Кърджали, водено от Градския духов оркестър, гвардейците при Езиковата гимназия и мажоретките на СУ „Отец Паисий” тръгна точно в 11.30 часа от Дома  на културата, за да стигне до Паметника на освободителите в Градската градина на Кърджали. В него се включиха и официалните лица начело с кмета на Кърджали инж. Хасан Азис, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и председателя на Общинския съвет Риф Мустафа.
Научихме се да градим мостове, да не оставяме затворени врати помежду си. Научихме се да бъдем толерантни, да живеем заедно, подчерта в словото си председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. По думите й днес свободата я приемаме за даденост. „Даденост, защото сме стъпили здраво на своето минало.  Защото сме стъпили на рамената на титани – хора, които ни научиха на единение, преклонение и напредък.  Аз обаче ще кажа само едно име – генерал Васил Делов – пълководецът, който направи така, че Кърджали да бъде част от суверенна България”, каза Караянчева.
Кметът Хасан Азис подчерта, че Кърджали е „образът на толерантността, на етническото и религиозно уважение”. „Само умният и добрият човек може да съхрани този комшулък, който има при нас и при това да го превърне в лична и семейна ценност. Убеден съм, че това е така, защото: ние не забравяме, че свободата е преди всичко отговорност; не се превърнахме в индивидуалисти и отшелници, а живеем заедно с общи планове и мечти; не забравяме, че светът се променя само когато самите ние се променяме; не забравяме, че времето е в нас и ние сме във времето; не забравяме, че няма бъдеще без минало, както няма дърво без корен”, каза кметът.
По-рано пред паметника на освободителя на Кърджали генерал Васил Делов бяха поднесени венци и цветя, а в залата на Дома на културата се проведе тържествена сесия по повод 21 октомври – Денят на Кърджали. По време на заседанието със званието „Почетен гражданин на Кърджали” /посмъртно/ бе удостоен д-р Атанас Дафовски, чието ме носи областната болница в Кърджали. С него  почетните граждани на Кърджали стават 37.