Кърджали болница
Кърджали болница / БГНЕС
Първият пациент с коронавирус в Кърджали бе изписан от инфекциозното отделение на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“. 57- годишният мъж, който бе приет за лечение на 26 март, вече е с отрицателна проба за COVID-19. Намира се в добро общо състояние, но ще остане под домашна карантина през следващите 28 дни.

Информацията бе съобщена от здравните власти на заседание на Областния кризисен щаб, което се проведе днес чрез видеоконферентна връзка.

Пред изписване са и двамата пациенти с коронавирус в ардинската болница – съпрузите на 71 г и на 68 г, които живеят в с. Горно прахово. Те се чувстват, нямат оплаквания, предстои да излязат резултатите от контролните им PSR- проби. В момента в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ са хоспитализирани четирима болни с коронавирус – мъж на 71 г от с. Рани лист и неговата съпруга на 61 г, мъж на 31 г, завърнал се от Дания и жена на 63 г от Кърджали. Пациентите са в задоволително състояние, с изключение на мъжа от с.Рани лист, който е с усложнения след инсулт и се е наложило да бъде приведен в интензивното отделение.

В общинските болници в Момчилград и Крумовград не са постъпвали пациенти с коронавирус.

Областният управител Никола Чанев получи уверение от медиците, че разполагат с необходимия набор лични предпазни средства – маски, шлемове, очила, защитни облекла. Продължават и дарителските жестове за здравните заведения.

На заседанието бяха обобщени противоепидемичните мерки във връзка с предстоящите великденски празници, опазването на обществения ред и мерките за безопасност. Не се очакват масови струпвания на хора в храмовете, смятат от МВР.

Продължават съвместните проверки на полицията и РЗИ в търговските обекти. Със заповед на здравния министър Кирил Ананиев от 6 април са отменени допълнителните ограничения, въведени по места, каквато е забраната за работа на кафе-автоматите и павилионите за закуски. Коментиран бе и контролът върху общинските пазари и качеството на храните за Великден.

Областният управител предупреди членовете на Щаба, че мерките за сигурност не трябва да се пренебрегват и благодари на всички институции, ангажирани в борбата с пандемията.