/ Павел Тенчев
В 13:00 часа в едно от фоайетата на РБ „Никола Вапцаров” в Кърджали бе открита изложба посветена на 175 години от рождението на Капитан Петко Войвода, посветил живота си на освобождението на беломорските българи и обединението им с България, защитник на Родопите.

Павел Тенчев

В изложбата, която е дело на регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково, със съдействието на Община там, Държавен архив Хасково и Държавен архив Бургас, и Националната библиотека „Св.Св. Кирил и Методий”, и която се казва „Живот в името на хората, справедливостта и свободата“, са проследени основните моменти от живота на Воеводата чрез фотоси, публикации в пресата, книги, посветени на великия българин, негови паметници, издигнати в България и извън пределите на страната.

Екологичният фестивал „Зелена вълна-21“ се провежда в Кърджали

Текстът на изложбата е на краеведа Борис Колев, чийто личен архив също е ползван. Пред ученици от 6-ти клас на СУ „Йордан Йовков” в Кърджали изложбата бе открита от директора на РБ „Н.Й.Вапцаров” Уляна Ганева, а за живота на Капитан Петко Войвода разказа библиотекарят Дафина Димитрова.