/ Павел Тенчев
Днес и на 20 септември в Кърджали ще се проведе екологичният фестивал „Зелена вълна-21“ с участието на стотици деца от училищата, събощи адвокат Цветан Цветанов, председател на Съвета на фондация „Европейски екологичен фестивал” и организатор на фестивала, цитиран от Агенция "Фокус".

Фестивалът се утвърждава като образователен форум, свързан с обучение на деца от училищата за мерки, които се вземат за оказване на първа помощ при терористични актове, както и с обучителни образователни филми. „Европейската комисия и ние, с нашия фонд, който имаме от фестивала, провеждаме и практически занятия, с участието на младежите от червения кръст на регионалните звена за Кърджали. То се провежда заедно с безплатни прожекции за хората, за показване на природни бедствия, спасяване при промишлени аварии, оказване на първа помощ. Има и обучение от страна на силите за сигурност, които са свързани със специализирани акции, за да покажат на децата и да ги научат, освен да се оказва първа пътна помощ, освен да знаят къде да се скрият при земетресение и при природни бедствия и аварии, как действа противопожарната защита, или пък в полето, или в градски условия“, обясни адвокат Цветан Цветанов и допълни, че ще бъде показано и обезвреждане на терорист, по сценарий „Обгазяване в училище в Кърджали“.

Започват масови проверки за използването на мобилни телефони от водачите

„Практическото обучение показва какво би следвало да знаят младите хора и то да се настани трайно в техните знания и умения. Това е свързано с последните виждания в страната, че трябва да следва да има такава подготовка на по-младото население с популяризиране на тези знания, с участието и на тези филми, които са екологични“, допълни председателят на фондацията.

Изложба и филм ще покаже партньорът Български Арктически клуб. „Тази година ще участва и Антарктическият клуб с кратък документален филм за показване на Европейския механизъм за помощ по линия на Европейския съюз за подпомагане гасене на пожари. На следващия ден в петък ще се направи така нареченото „надграждане“ на практическите учения, които са приключили предишния ден, с участието на експерти. Темите на лекциите са: "Реагиране при инциденти за сигурността. Оцеляване при терористична атака“ на проф. Илия Антонов, експерт сигурност и защита, хоноруван преподавател в НБУ, департамент „Национална и международна сигурност“, от програма „Противодействие на престъпността и тероризма“ и лекцията "Приложение на космическите технологии при локализация на терористични действия, довеждащи до пожари и обгазявания" на проф. Лъчезар Филипов, ръководител секция "Астрофизика на високите енергии", Институт за космически изследвания и технологии при БАН.

Цвета Караянчева откри Фестивала на българския бит и култура в Кърджали (СНИМКИ)

В обезвреждането на терористи участват специализираните структури на МВР в този регион, които изпълняват атака срещу терорист в едно училище. „Проблемът е че той вече е обгазил училището. Понеже атаката е срещу големи обекти с много хора, млади хора, учениците трябва да бъдат обучени как по най-бързия начин да излязат от там; други вече са ударени от обгазяването и тогава им помага Противопожарна защита и младите хора, които им оказват първа помощ със знанията на БЧК. Това се разиграва в Кърджали в Професионална селскостопанска гимназия. Kоординатор на демонстрациите ще бъде Димитър Разкалински, началник сектор "УОМП" в община Кърджали, съвместно с експерти от регионалните структури на НС “Пожарна безопасност и защита на населението“ - МВР, БЧК ,Дирекция „Национална система 112“ – МВР. Обучението по практически мерки и действия за подготовка на населението в критична среда се планира да се проведе с масовото участие на стотици ученици и техните преподаватели от училища от Кърджали.