Избирателната активност за президент по-висока от тази за референдума в Кърджалийско
Избирателната активност за президент по-висока от тази за референдума в Кърджалийско / netinfo

Към 10 часа днес изборната активност за избор на президент и вицепрезидент в 9-ти кърджалийски район достигна 7,13 процента, а за референдума – 3,07, съобщиха от РИК.

За президент и вицепрезидент са гласували 18 571 гласоподаватели от общо 260 349 имащи право да гласуват, а за референдума вота са упражнили 7991, при 260 386 гласоподаватели по списък.

Има промяна в избирателните списъци, уточни председателя на РИК Антоанета Юрукова. По думите й това се дължи промени, които се инкасират от ГРАО, които пък от своя страна подават актуализираните данни на РИК.

8 са вече членовете на СИК, които са се отказали в днешния ден. Освен 4-ма в Ардино, има отказали се и в Кирково. На тяхно място вече са назначени нови с решение на РИК-Кърджали, каза Антоанета Юрукова. По думите й няма регистрирани нарушения на изборното законодателство до този момент, няма и подадени жалби.

 

Стана ясно още, че има и промяна в броя на СИК. От обявените в началото на изборния ден 499 секции, едната – тази в болницата в Ардино, ще бъде закрита и остават 498, каза председателят на РИК-Кърджали.