/ netinfo
Двойно са се увеличили младежите в Кърджали, употребили марихуана поне веднъж, през последните 5 години. Това сочи анкетно проучване сред 806 ученици от училищата в родопската община, на възраст от 14 до 19 години.

Задържаха водач след употреба на два вида наркотици

Проучването бе представено днес на нарочна пресконференция от председателя на Общинския съвет по наркотични вещества Сезгин Бекир. То е направено през декември 2018 година.

Иззеха хероин от 33-годишен мъж в Кърджали

В него са включени въпроси, свързани с разпространението, употребата и злоупотребата с наркотични вещества. По думите на Бекир, 50 процента от учениците попадат в риск да бъдат обект на употреба и злоупотреба с наркотични вещества. Според него, се очертават косвени тенденции към увеличение на процента подрастващи употребяващи различни наркотични вещества, както и на тези, които могат да попаднат в тази рискова група.

Двама души са задържани за притежаване на наркотици

Бекир цитира и данни от самото проучване. Според данните в него 9,6 % от анкетираните признават, че поне веднъж в живота си са употребявали марихуана. Спрямо предходното проучване преди повече от 5 години този процент е нараснал двойно.

Новите данни сочат още, че 4,6 процента от анкетираните употребяват  амфетамин или метаамфетамин, 2,6% хероин, а 3,4% кокаин. В списъкът на употребяваните поне веднъж наркотични вещества влизат още екстази, синтетична и дизайнерска дрога, инхалатите анаболите и стероидите.

Полицаи от Кърджали иззеха 5 грама хероин

Данните от проучването сочат още, че 10 процента от анкетираните търсят информация как да си приготвят или купят наркотично вещество в глобалната мрежа, от където получават предложения. Един или повече пъти наркотични вещества са били предлагани на 26,9 процента от анкетираните.

По думите на Сезгин Бекир, данните от проучването ще бъдат използвани за изготвяне на стратегия и конкретни мерки за работа с подрастващите по превенцията за употреба и злоупотреба с наркотични вещества на територията на общината.