Директорът на НАПИ инж. Янков даде положителен отговор за обходния път на Кърджали
Директорът на НАПИ инж. Янков даде положителен отговор за обходния път на Кърджали / netinfo

Областният управител инж. Ангел Коджаманов извоюва обходен път на Кърджали. Той получи положителен отговор от Национална агенция „Пътна инфраструктура” за изработването на технически проект.
   „Информираме Ви, че обект „Обходен път на гр. Кърджали” е включен в програмата за проектиране на дирекция „Инвестиционно проектиране, технически норми и правила”, се казва в отговора на изпълнителния директор на НАПИ инж. Янко Янков до областния управител.
   „Преди започването на проектирането, ще се възползваме от Вашата покана за работна среща с всички заинтересовани страни”, се казва още в писмото на ръководството на агенцията.

В началото на годината инж. Коджаманов поиска от НАПИ да поеме ангажимент за изработването на технически проект на обходен път на Кърджали. Мотивите му бяха няколко. 

 

Един от основните приоритети в икономическото развитие на област Кърджали до 2013 г. е активизирането на трансграничното сътрудничество с Република Гърция. За реализирането на тази цел е необходимо изграждането на отсечки по път І-5, като част от международен път Е-85 и трансевропейски коридор № 9, подчерта областният управител пред инж. Янков. Липсата на обходни пътища на общинските центрове в област Кърджали налага автомобилният трафик да преминава през населените места. Този проблем с особена острота се отнася за град Кърджали. След отварянето на прохода Маказа целият поток от леки и товарни автомобили ще преминава през една от най-натоварените и оживени пътни артерии на града, акцентира пред компетентните органи инж. Коджаманов.

 

Както е известно, заради настъпилите през последните години над 20 тежки пътно-транспортни произшествия при входа на Кърджали, е преустановено движението през града на тежкотоварни, над 10 тона, автомобили. Забраната обаче не решава проблема с трафика. За да се осигури безопасно и икономически ефективно движение с достатъчна проектна скорост, трайното решение е изграждането на обходен път на град Кърджали, категоричен беше областният управител. Това бяха мотивите, с които той поиска да бъде включено в инвестиционната програма на Национална агенция „Пътна инфраструктура” през настоящата 2009 г. и финансирано изготвянето на работен проект за „Обходен път на град Кърджали”. С цел създаване на необходимата координация и сътрудничество, инж. Коджаманов предложи да бъде домакин на работна среща между всички заинтересовани от темата държавни и общински институции.