Директорът на болницата в Кърджали: Не сме „първенци по дългове
Директорът на болницата в Кърджали: Не сме „първенци по дългове / netinfo

 

 

921 000 лева са просрочените задължения на многопрофилната болница „Д-р Атанас Дафовски" в Кърджали към доставчици на медикаменти и консумативи. Общо  дължимите суми към дистрибутори са на стойност  2 978 000 лева, съобщи на пресконференция директорът на лечебното заведение д-р Тодор Черкезов. Според него лечебното заведение не е „първенец" по дългове - с по-големи задължения били болниците в Пазарджик, Сливен, Ловеч, Хасково, Севлиево и Велинград.

По думите му дълговете на кърджалийското болнично заведение нарастват през 2010 година, когато се въвеждат делегираните бюджети. Само сумата на просрочените задължения скача с близо 700 бона.

Като причини за натрупаните задължения д-р Тодор Черкезов посочи намаляването на приходите при постоянни разходи, увеличаване на пациентите, постъпващи в тежко състояние, разходите за които надхвърлят многократно цените на клиничните пътеки. Директорът на болницата в Кърджали даде пример с постъпил пациент в тежко състояние, който е струвал на болницата 60 000 лева, а Здравната каса привела по клинична пътека само 2 000 лева.

Абсурдно е да се говори за фалит на болницата, смята д-р Черкезов позовавайки се на експертното мнение на независимия експерт-счетоводител от Пловдив Тодор Благов, според когото за да се стигне до фалит дълговете трябва да надхвърлят 14 000 000 лева.

Като контрапункт на твърденията за фалити директорът на кърджалийската болница каза, че тя следва стриктно концепцията на Министерския съвет за изграждане на високотехнологични болници и на път да се превърне в такава. В потвърждение на думите си той посочи, че кърджалийското лечебно заведение разполага с ядрено-магнитен резонанс, инвазивно-кардиологично отделение, а на път е да се изгради отделение за еднодневна хирургия и високотехнологичен онкологичен център. Отделно се реализирали и два проекта по трансгранично сътрудничество съвместно с болниците в Александруполис и Комитини в Република Гърция.