Борисов и Добрев търсят чуждестранен мениджър за ОЦК
Борисов и Добрев търсят чуждестранен мениджър за ОЦК / netinfo

Търсим чуждестранен мениджър за ОЦК, който да стабилизира комбината, да започне да се обслужват кредитите и работниците да получават заплатите си. Това съобщи пред протестиращите металурзи в Кърджали премиерът Бойко Борисов. По думите му сегашното ръководство на предприятието имало дълг към три банки - една българска и две чуждестранни в размер на 160 милиона евро. Към 11 часа тази сутрин финансовите институции били на път да обявят ОЦК в несъстоятелност, но възприели идеята да се търси международна компания, която да „оправи бакиите" на завода и да отпусне нов кредит за заплати на металурзите. Според Борисов едва след това можело да се търси нов инвеститор, който да поеме завода. Ще се опитаме да убедим банките-кредитори да не фалират предприятието и то да продължи да работи, коментира още Бойко Борисов. Виновните ще бъдат преследвани по закон това е безспорно, категоричен бе той.

         В срещата с протестиращите металурзи участваха също министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев, апелативният прокурор на Пловдив Иван Даскалов, окръжният прокурор Светлозар Лазаров, директорът на ОД на МВР Валери Баранов. Стана ясно, че вървят няколко проверки по линия на МВР и прокуратурата. Една от тях била свързана с изчезнали материали от съхранявания в ОЦК държавен резерв.

По-рано днес, от 9,30 до 10.30 часа металурзите отново блокираха пътя за Хасково. За да ги подкрепи, при тях дойде и кметът на Кърджали Хасан Азис, който им донесе разрешителното за протеста.

От вчера в Кърджали е и министърът на труда и социалната политика Тотьо Младенов. Днес той за пореден път заяви, че  ОЦК Кърджали има бъдеще само при положение, че има нов собственик. Сегашният държи работниците като заложници,  използвайки труда им. Министърът подчерта, че всеки работник трябва да получи извлечения от дължимите суми и в най-кратки срокове да бъдат извадени изпълнителни листове за вземанията.