/ Община Бургас
Поредица от мерки, насочени главно към детското отделение, е предприела МБАЛ "Д-р Ат. Дафовски" в Кърджали в очакване на Омикрон и поредната COVID вълна, обясни за БТА директорът на лечебното заведение проф. Тодор Черкезов и допълни, че в лечебното заведение все още няма случай на пациент с Омикрон.

Той обясни, че има готовност за увеличаване на болничните легла в отделението с до 15, като става въпрос за оборудвани легла, с кислород в близост до тях и възможност за инхалационно лечение, каквото често се прилага при малките. Проф. Черкезов обясни също, че се очаква една част от пациентите да бъдат с придружители, което налага да има и такава условия за престой.

"Ние трябва да имаме готовност с медикаменти, консумативи, лични предпазни средства, кислород, инхалационно лечение, дезинфектанти. С това се занимаваме в момента.", коментира директорът на болницата. Той уточни, че лечебното заведение е обезпечено с нужната апаратура за потребностите на пациентите. По отношение на неща, свързани с ежедневната работа на медиците, като инхалатори, инфузионни помпи /системи за директно вливане на лекарства в кръвта/, болницата се радва на дарения от фирми, сдружения и граждани. Разширена е и кислородна система в лечебното заведение, която продължава да се надгражда.

" Надявам се все пак според прогнозите, заболяването да не протича в неговите най-тежки форми и клинични варианти", каза още проф. Тодор Черкезов.
БТА