Заседава Областната епизоотична комисия в Кърджали.
Заседава Областната епизоотична комисия в Кърджали. / ОА Кърджали
Правят дезинфекция  на всички автомобили преминаващи през Маказа заради опасността от разпространението на африканска чума по свинете, съобщиха от пресцентъра на областната администрация в Кърджали. Там днес се е провело второто за този месец заседание на Областната епизоотична комисия във връзка с коварната болест.
Предприети са още редица мерки сред които дезинфекция на крайпътните зони за отдих и местата, на които туристите изхвърлят хранителни отпадъци. Почистват се с препарати пунктовете за смет по републиканската пътна мрежа. Изсичат се храстите край пътните артерии, за да не  попадат боклуци в сервитута им. Контролират се отсечките с най-интензивен трафик.  Ловните дружинки следят популацията на дивите прасета, които са около 2 000 в целия регион, са отчели по време на заседанието членовете на Областната епизоотична комисия. 
„За щастие в областта няма промишлени свинекомплекси, а прасетата в личните стопанства са единици, но трябва да сме максимално бдителни и да вземем всички необходими мерки за превенция и контрол”, е коментирал областният управител Никола Чанев.
Директорът на Агенцията по храните д-р Георги Грозев е предупредил, че всеки случай на намерен труп на диво прасе следва да бъде докладван и изследван за наличие на вируса.