125 решения за ОВОС издаде РИОСВ
125 решения за ОВОС издаде РИОСВ / netinfo
125 решения за преценка необходимостта от оценка за въздействието върху околната среда на инвестиционни намерения е издала регионалната екоинспекция за първите шест месеца на годината. Това са повече от 20 решения издавани през всеки един от месеците. Само за три от тях е решено, че инвеститорите трябва да изготвят доклад за въздействието върху околната среда при евентуалната реализация на намерението. Наблюдава се голям ръст в постъпващите за разглеждане инвестиционни намерения в РИОСВ – Хасково. За цялата 2007 година регионалната екоинспекция е издала 150 решения за преценка необходимостта от ОВОС.

Общо 327 уведомления за инвестиционни намерения са постъпили в РИОСВ – Хасково за периода. 228 са издадените становища на физически и юридически лица по разработени от тях проекти или инвестиционни намерения, които съгласно закона за опазване на околната среда не подлежат на преценка или оценка на въздействието им върху околната среда. Повечето от тях се отнасят до жилищно строителство или създаването на търговски комплекси и заведения за обслужване.

През последните два месеца постъпват все повече проекти за подмяна или изграждане на канализационни мрежи и пречиствателни станции за отпадни води в населени места от двете области на територията на РИОСВ – Хасково. Повече са общините от област Кърджали. Нови канализационни мрежи и пречиствателни станции могат да имат в град Момчилград, Крумовград и община Черноочене. Селата Глухар, Широко поле, Перперек и Мост от община Кърджали са сред кандидатите за финансиране на проекти, както и четири от най-големите села в община Кирково.