12 са заболели от болестта на мръсните ръце в Кърджалийско
12 са заболели от болестта на мръсните ръце в Кърджалийско / netinfo

От Нова година до днес в кърджалийската многопрофилна болница са приети общо 12 човека с вирусен хепатит, като само вчера те са били 4, съобщи директорът на лечебното заведение д-р Тодор Черкезов. На този етап все още не може да се счита, че има епидемия, подчерта той.

Пациентите са предимно от селския регион и заболяването им е от формата хепатит А - болестта на мръсните ръце. Такива епидемии се ваблюдават през 4-5 години.

Болницата в Кърджали има възможност за разкриване на нови легла при необходимост. След като нещата са достигнали до Хасково и след като заболеваемостта е достигнала  такава висока степен, рано или късно всичко това ще дойде и при нас, смята болничния шеф. Били взети всички мерки и разкрити разкрити допълнителни легла в болницата. Според Черкезов е необходимо да се затегне хигиената на абсолютно всички обществени места. Той препоръча на гражданите много по-често да си мият ръцете.

На този етап не е потърсена помощ от Хасковския регион за настаняване на пациенти от там. По думите му обаче всяка област трябва сама да се справят сами с този проблем. „Кърджалийска област е достатъчно голяма и трябва да имаме резерви за нашето население. Възможностите ни за приемане на граждани от други региони са твърде ограничени", каза още д-р Черкезов.