Забранява се къпането и водните спортове в необезопасени водни площи
Забранява се къпането и водните спортове в необезопасени водни площи / netinfo

 Забранява се къпането, плуването, гребането и други водни спортове, както и използването на плавателни съдове и съоръжения с развлекателна цел във всички необезопасени и неохраняеми водни площи - язовири, канали, малки водоеми, реки, басейни и други водохранилища на територията на община Кюстендил гласи заповед издадена от кметът Петър Паунов. Тя се прави във връзка с необходимостта от създаване на условия за безинцидентно къпане и плуване на територията на общината.

Къпането и плуването на територията на община Кюстендил може да се извършва само на охраняеми водни  площи, обезопасени и оборудвани в съответствие с изискванията на Наредбата за водноспасителната дейност и обезопасяването на  водните площи.

Утвърдена бе Общинска комисия за водноспасителна дейност и обезопасяване на водните площи, с председател зам.-кметът на община Кюстендил, Виктор Янев, до която стопаните и собствениците на водни площи, желаещи да разкрият места за къпане, плуване и използване на плавателни съдове, трябва да подадат молба, в която да упоменат времето за тяхното използване. Въз основа на подадените молби в срок до 30.05.2010г. Общинската комисия ще провери готовността на водните площи и ще  издаде разрешение за използването им.

До 10.05.2010г. стопаните на водни площи трябва да разработят мерки за тяхното обезопасяване, които да изпратят в Общинската комисия по водноспасителната дейност и обезопасяването на водните площи - стая № 13 на Общината.

Съгласно заповедта, Директорите на учебните и детски заведения трябва да организират и проведат необходимата превантивна и разяснителна работа за безинцидентно къпане и плуване на учениците и децата по време на летния отдих .

Препоръчва се също на ръководителите на РИОКОЗ, РК на БЧК, РУ на МВР, Кюстендил и РЦЗ в съответствие с определените им компетентност, произтичащи от упоменатата Наредба, да извършват периодични проверки за изпълнение на настоящата заповед и да оказват методическа и консултативна помощ на всички заинтересовани общински структури, стопани на водни площи и граждани, с цел недопускане на водни инциденти.

Лицата, които нарушават разпоредбите на горепосочената заповед ще носят административно - наказателна отговорност по чл. 31 от Закона за административните нарушения и наказания, ако не подлежат на по-тежко наказание.

Извършените нарушения ще се установяват с актове от актосъставителите при Община Кюстендил.