Въведен е в изпълнение Областния план за защита при бедствия за справяне с бедствената ситуация в с. Пелатиково
Въведен е в изпълнение Областния план за защита при бедствия за справяне с бедствената ситуация в с. Пелатиково / Дарик радио,архив

Областният щаб започна обследване на степента на засегнатия район, на активираното свлачище в местността „Бальо" в землището на с. Пелатиково, анализиране състоянието на обектите, както и взе конкретни мерки за овладяване на кризисната ситуация. В щаба участват РД „ПБЗН" - Кюстендил, РЗИ - Кюстендил, ЧЕЗ „Електроразпределение", ОД на МВР и „Пътна полиция", ОПУ - Кюстендил, „Кюстендилска вода" ЕООД, РДГ, както и експерти от Областна администрация - Кюстендил.

Свлачището е обхванало площ около 45 дка . С оглед искане на кмета на община Невестино инж. Стаменков, областният управител Виктор Янев свика състава на Областният щаб за изпълнение на „План за действие при снегонавяване, обледяване и свлачища" на Областния план за защита при бедствия.
В искането си инж. Стаменков посочва, че техниката с която разполага община Невестино и която е заложена в съответния План за действие на общината е недостатъчна за справяне с възникналото бедствено положение.
В тази връзка, областният управител осъществи координацията на спасителните и неотложните аварийно-възстановителни работи, възникнали на територията на община Невестино.
В аварийната ситуация,областният управител отправи молба към„Геозащита" ЕООД - Перник да посети мястото с цел компетентна намеса и изготвяне на становище за геозащитна дейност. Привлечени са и частите на Единната спасителна система, включена в Областния план за защита при бедствия, за да бъде осигурена проходимостта на засегнатия пътен участък от републиканската пътна мрежа - III клас на път „Пелатиково - Рашка Гращица" при км 14+800.