Въгледобив- Бобов дол: Излизате от рудника- плащаме заплатите за август. Съкращенията на 650 души не са отменени
Въгледобив- Бобов дол: Излизате от рудника- плащаме заплатите за август. Съкращенията на 650 души не са отменени / Дарик- Кюстендил,архив
Управителят на "Въгледобив- Бобов дол" за заплатите, ваучерите и съкращенията
90441
Управителят на "Въгледобив- Бобов дол" за заплатите, ваучерите и съкращенията
  • Управителят на "Въгледобив- Бобов дол" за заплатите, ваучерите и съкращенията

Днес, до края на деня ще се изплатят заплатите на всички работници и служители на "Въгледобив- Бобов дол", с изключение на протестиращите от рудник "Бабино", докато не се подпише споразумение със стачкуващите.
"Искаме да ни гарантират, че ще напуснат подземията и ще излязат на повърхността.
Заплатите за август ще бъдат изплатени на 100%, без никакви удръжки, с допълнителното материално стимулиране. За ваучерите за храна, има предложение от ръководството до стачкуващите, което не се приема. Обяснено им бе, че до утре ще им бъде предложен официален погасителен план. Искат изплащането да стане днес накуп, за всички месеци, което няма как да се случи", заяви за Дарик управителят на "Въгледобив- Бобов дол" Красимир Чаврагански.
Според Чаврагански процеса по закриване на рудник Бабино е необратим.
"Нещата са ясни, всички институции са уведомени в срок. Не е изтеглено уведомлението до Бюро по труда, за предстоящите съкращения. Министър Петкова обяви, че е изтеглено обявлението за спиране дейността по добив до Министерство на енергетиката, т. е. процедурата по преструктурирането на дружеството си тече. Ние няма да преструктурираме само рудник "Бабино", а и други структурни звена", коментира управителят.
Красимир Чаврагански не скри, че ще бъдат съкратени не по- малко от 650 миньори, като на част от тях ще им се предложи нова работа или преквалификационни курсове, за да бъдат насочени към други дружества в региона.
Миньорите, който са над 30 часа под земята са категорични към момента, че протеста продължава, до пълното изплащане на всички им дължими суми за заплати и социални придобивки.
"Действа се политически, всичко е игра, но миньорите не се връзват", заявиха стачкуващи пред Дарик.