Всяко населено место ще излъчи представител за Общо сдружение на земеделските производители
Всяко населено место ще излъчи представител за Общо сдружение на земеделските производители / Иво Кирилов, Дарик

Всяко населено място в община Кюстендил, в което има желаещи ще излъчи представител, който да участва в Общо сдружение на земеделските производители. За целта кметовете и кметските наместници по места ще изготвят до края на годината графици за среща с представители на община Кюстендил, това съобщи общинският съветник и земеделски производител Валери Йовев.


„На тези срещи идеята е да установим в даденото населено място дали има земеделски производители, желаещи да се сдружават. По закон трябва да си регистриран като земеделски производител, за да може да участваш в такива сдружения. Хората с по- малко декари, които не са регистрирани като производители, могат да упълномощят някой, който да ги представлява. Производителите се явяват само когато има проблеми, а иначе е трудно да ги намериш. Целта е да направим така, че при регистрация на сдружението, ще има кой да застане с лицето си", заяви Йовев. Той обясни, че сдруженията по места ще могат да се включат в преработвателните цехове.


„Един преработвателен цех може да тръгне тогава, когато срещу него има определено количество продукция, защото иначе може да се получи така, че да се търси продукция от Сърбия и Македония", допълни Валери Йовев.