Включват два общински имота от землището на Таваличево в проекта за ветропарк в Конявската планина?
Включват два общински имота от землището на Таваличево в проекта за ветропарк в Конявската планина? / Иво Кирилов, Дарик радио

С гласуване на предстоящата сесия на ОбС-Кюстендил за включването на два имота общинска собственост в землището на село Таваличево в проекта, продължава работата по изграждането на ветропарк в Конявската планина. Това стана ясно на среща между инвеститорите от "Ен-Вижън-Енерджи" ЕООД, кметът на община Кюстендил Петър Паунов, зам.-областният управител Даниела Годинова и председателят на ОбС-Кюстендил Васил Иванов. На нея присъства и Волфганг Вендел ръководителят на консулската служба и на икономическия отдел на посолството на Германия в България.

"На общественото обсъждане в Таваличево получихме пълната подкрепа на местното население. С тези имоти продължаваме проекта, а за другите имоти ще се формира работна група начело със зам.- областния управител Годинова", заяви управителят на фирмата инвеститор Себастиан Ньотликс.

"Не може да не сме радостни от факта, че ще се осъществява един такъв проект на територията на областта. Работната група ще помага за по- бързото да стане преотреждането на земите за проекта. Голяма част от тях са по чл. 19 - земи, които се стопанисват от общината, но тя не може да се разпорежда с тях. За това сме предвидили и среща с представители на Министерство на земеделието", заяви Даниела Годинова.

Проекта е на стойност 150 000 000 евро, което е 5% от общия обем на инвестиции в България. До започване на работа на ветропарка община Кюстендил ще получи 4 000 000 лв., а всяка година допълнително по 1 000 000 лв. Ще бъдат осигурени и 20 постоянни работни места. Ветропаркът ще бъде на територия от 150 дка.