Включват 165 безработни в курсове за преквалификация със стипендия от 8 лв. на ден
Включват 165 безработни в курсове за преквалификация със стипендия от 8 лв. на ден / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Бюро по труда- Кюстендил ще включва безработни в редица курсове за преквалификация. По време на тях, хората ще получават стипендия от 8 лв. на ден, за присъствие от минимум 6 часа на курса.
Три фирми от региона имат действащи договори с Агенцията по заетостта по "Активна схема за квалификация и мотивация за конкурентно включване на пазара на труда".
Обученията са както по ключови компетентности- изучаване на чужди езици, компютърна грамотност и умения за общуване, така и за професионална квалификация.
"Завършите курсовете получават документ за преквалификация, за да кандидатстват за работни места по новата специалност", коментира пред Дарик изпълняващата длъжността директор на Бюро по труда- Кюстендил Юлияна Хаджиева.
До 24 юли се набират 15 безработни за обучението за "офис- секретар". 60 души ще бъдат включени в курс за вътрешни и международни превози на товари. Други 30 безработни ще се квалифицират за вътрешни и международни превози на пътници. Основното изискване е за свидетелство за управление на МПС. Крайният срок е 30 август.
"Оператор в производството на облекло" е друг курс, в който ще бъдат включени 30 безработни. В групи от по 15 души ще се обучават за "сервитьори и бармани" и "продавач- консултант". Кандидати ще се набират до средата на август.
"Приоритетно ще се включват младежи до 29 години, безработни над 50 г. и продължително безработни лица", каза Юлияна Хаджиева.