Ветеринарни лекари от 6 държави се бориха с шап
Ветеринарни лекари от 6 държави се бориха с шап / Иво Кирилов, Дарик

Ветеринарни лекари от цяла България, както техни колеги от Дания, Албания, Гърция, Сърбия и Македония, участваха в симулативно упражнение за борба с шапа. То се провежда в Кюстендил. Специалистите разиграваха днес теоретично, какво трябва да се направи, ако се появи шап по животните. За утре е предвидено в две ферми собственост на Николай Колев, да бъде разиграно и практическо упражнение, как се действа при установяване на болестта.

Ветеринарни лекари от 6 държави се "бориха" с шап
netinfo


Като част от симулативното упражнение се проведе и заседание на Областна епизоотична комисия. Тя бе председателствана от зам.-областният управител Силвия Велкова. По време на упражнението бяха тествани и възможностите за организиране на национален и местен кризисен щаб, координация и комуникация между тях, както и сътрудничество с другите институции на местно ниво.

Ветеринарни лекари от 6 държави се "бориха" с шап
netinfo


„На територията на нашата област болестта шап не е регистрирана повече от 48 години. Симулативното упражнение е с цел да сме подготвени и за такива случай. Шапът през последните години е бил регистриран в области, които граничат с Турция. Тази болест не е опасна за хората, от нея се разболяват прасета, говеда, овце, кози, както и диви чифтокопитни. Възможно е човек да се зарази при контакт с болните животни или при консумация на мляко. Заболяването при човек е само леко повишение на температурата, както и леки обриви", заяви д-р Емил Гъгнев, началник отдел по здравеопазване в ОДБХ Кюстендил.

Ветеринарни лекари от 6 държави се "бориха" с шап
netinfo

Упражнението е организирано със съдействието на Европейската комисия за борба с шапа (EuFMD) към Организацията по храните и земеделието (FAO) и с подкрепата на EK (DG SANKO). Целта е подпомагане на балканските страни за подобряване на подготовката и капацитета за незабавна реакция в случай на констатиране на огнище на шап по чифтокопитните животни, както и за актуализиране на плановете за спешни действия.