В Югозапада плащат най-скъпо за стоматолог
В Югозапада плащат най-скъпо за стоматолог / netinfo

Разходите направени при посещениe при стоматолог, общопрактикуващ лекар, лекар специалист, за медикаменти и изследвания са отчели при провеждането на Европейско здравно интервю от националната статистика. В допитването са включени  всички разходи, направени за сметка на лицето по повод медицинско обслужване, което може да включва заплащане за изследвания, потребителската такса при преглед, заплащане на прегледите при лекарите; нерегламентирани плащания (плащания "под масата"). Не се включват сумите, които са възстановени от здравноосигурителни фондове.

Резултатите от изследването показват, че при разход за преглед при лекар от 6,22 лв. средно за страната данните по статистически райони не показват големи отклонения. Най-висока е заплатената сума в Югоизточен район - 9,91 лв., а най-ниска в Северен централен район - 4,37 лева.

Лицата, обърнали се към стоматолог през последния месец, предхождащ интервюто, са платили за своя сметка средно по 86,54 лв. Повече от средното за страната са заплатили лицата, обърнали се към стоматолог в Югоизточен район (141,90 лв.) и в Югозападен район - 97,90 лева. Два пъти по-ниска е сумата, която средно са заплатили посетилите лекар по дентална медицина в Североизточен район (46,79 лв.).

Пациентите, пили предписани или препоръчани от лекар лекарства през двете седмици предхождащи интервюто, са платили за своя сметка средно по 30,74 лв. Анализът на данните в регионален аспект показва, че по-високи суми от средното за страната е заплатило населението в Северозападен район (44,90 лв.), а по-ниски - в Южен централен район (25.50 лв Лицата, на които е направено някакво изследване по предписание или препоръка на лекар са заплатили средно по 5,61 лв. за своя сметка. Два пъти по-висока сума са заплатили средно анкетираните лица в Югоизточен и Югозападен район.