В Сапарева баня няма пари за еднократни помощи за новородени
В Сапарева баня няма пари за еднократни помощи за новородени / Дарик радио,архив

Отчетът за шестмесечието на бюджета на община Сапарева баня беше гласувано на сесия днес. Документът беше приет, но без подкрепата на съветниците от ГЕРБ. За поредна година основното неизпълнение са приходите от продажби.
Основните коментари бяха свързани с изплащането на еднократни помощи за новородени или по-скоро неизплащането им. Сумата, която общината трябва да задели е около 55 000 лв., за децата родени през 2012 и 2013 година, до момента обаче родителите не са получили никакви суми.
Пари обаче общината няма. Приоритетно се покриват разходите записани като приоритетни в Закона за държавния бюджет.
„Не опира до желание, а до спазване на Закона" коментира кмета Сашо Иванов.
Марта Желязкова-Копанарска гласува против представеният отчет, тримата й колеги от ГЕРБ гласуваха „въздържал се". В началото на обсъждането Желязкова посочи, че в обяснителната записка липсват приходите от паркинга на Паничище и от общинското лесничейство. Финансиста на общината Калинка Андреева обясни, че сумите са записани в едно общо перо и се отчитат като приходи от услуги и обясни, че няма как да са записани отделно.
Мариана Адвукатска от БСП също повдигна въпроса с неизплатените помощи, като посочи, че родителите търсят от тях отговори защо все още не са изплатени помощите.
Отчета за шестмесечието сочи, че приходите за държавни дейности по план за в размер на 1 636 438 лв., а изпълнението е в размер на 1 605 097 лв.
По план приходите за местни дейности са в размер на 4 537 267 лв., а изпълнението е в размер на 1 212 733 лв.