Общински съвет
Общински съвет / Дарик- Кюстендил
Увеличиха заплатите на кмета на община Дупница и кметовете на кметства. Това стана с решение на ОбС. Кметът на община Дупница, инж. Методи Чимев ще получава заплата в размер на 3200 лв., досега той получаваше 2200 лв. С увеличаването на заплатата на кмета ще бъде увеличена и заплатата на председателя на ОбС, който получава 70 % от заплатата на кмета.

За сравнение 3200 лв. от началото на тази година е заплатата на кмета на община Сапарева баня, Калин Гелев, кметът на Бобов дол Елза Величкова с решение от вчера получава 2600 лв. По-високи заплати ще получат и кметовете на кметства. Те ще получават по 1260 лв., досега заплатите им бяха 860 лв. Кметските наместници също ще получат 45% увеличение, но за тяхното увеличение не е нужно да се произнася Общински съвет. Наместниците получават 610 лева в момента. Докладната беше гласувана с 25 гласа „за“, 5 „против“ - Първан Дангов, Станислав Павлов, Александър Анин, Ивайло Петров от БСП и независимия Георги Градевски, двама гласуваха „въздържал се“ Валентина Караганова и Бойко Христов от БСП.

Бяха разпределени и средствата за спортните клубове, като за разлика от други години сега нямаше дебати по темата. Председателят на ПК по спорт към ОбС Георги Георгиев каза, че по време на комисията са възникнали въпроси, но те ще бъдат изчистени с новата Наредба за разпределение на средствата, която те ще изготвят до лятото.

ОбС гласува кмета на общината да е представител на общото събрание на ВиК Асоциацията, а при невъзможност той да присъства да го замества председателя на ОбС Костадин Костадинов. Въпроси относно ВиК Асоциацията нямаше. Единствено беше подчертано, че независимо от това, че Асоциацията не е пълна общината е получила уверение, че ще има национално финансиране за инвестиции във ВиК сектора.