Увеличават се болните от хепатит А и салмонелоза в областта
Увеличават се болните от хепатит А и салмонелоза в областта / Дарик- Кюстендил, архив

За 12 души заболели от хепатит А в областта през октомври, съобщава Регионалната здравна инспекция в Кюстендил. Така от началото на годината с тази диагноза са общо 29 души, за сравнение през същия период на 2011 година те са били 21. От хепатит А са лекувани 7 жители на община Дупница, по двама на Кюстендил и Сапарева баня и един от град Рила.

С диагноза- салмонелоза са били двама души от Кюстендил и Дупница. От РЗИ отчитат ръст на това заболяване спрямо миналата година, като до момента са регистрирани 26 болни, при 15 за първите 10 месеца на 2011 г.

Нови трима жители на областта са лекувани от туберкулоза, но като цяло болните са по- малко в сравнение с миналата година, 46 спрямо 54.

Сред останалите заразни заболявания се отчитат 63- ма болни от ентероколити, 4 от дизентерия, 20 от варицела, трима от скарлатина, вирусни менингити и
менингоенцефалити- двама болни.

От паразитните заболявания е регистриран само един случай на ламблиоза в Дупница. С това случаите от началото на годината стават 51, при 89 за същия период на 2011 година.